Turizmusfejlesztés Zagyvarékas, Újszász és Szászberek településeken A „Zagyva Ökopark” c. PROJEKT keretein belül

2019. november
ZAGYVARÉKAS KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA (KONZORCIUMI TAG)

SAJTÓKÖZLEMÉNY

ELINDULT A TURIZMUSFEJLESZTÉSI BERUHÁZÁS ZAGYVARÉKAS, ÚJSZÁSZ ÉS SZÁSZBEREK TELEPÜLÉSEKEN


A TOP-1.2.1-15-JN1-2016-00019 azonosító számú „Zagyva Ökopark” c. projekt megvalósításához a három önkormányzatból álló konzorcium összesen 196,83 millió Ft vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert el.
A projekt fő célja egy olyan térségi szintű, turisztikai fejlesztés kialakítása, amely a helyi, térségi jelentőségű, turisztikai vonzerőt képező, természeti örökség turisztikai hasznosítására irányul és mely által lehetőség nyílik a térség gazdaságának diverzifikációjára, a helyi gazdaság élénkítésére, továbbá hozzájárul a foglalkoztatottság növekedéséhez. Fontos célkitűzés, hogy a fejlesztés tartózkodási időt hosszabbító lehetőséget teremtsen, a turisták hosszabb időt tudjanak eltölteni a térségben.
A térségi együttműködés keretében egy olyan ökoturisztikai túraútvonal kerül kialakításra, mely illeszkedik a környék nyújtotta természeti adottságokba, kihasználja a Zagyva folyó közelségét. Kiinduló pont a Zagyvarékas központjában található Tájház, ahová szaletlit szeretnénk telepíteni. Az állatsimogató mellé látogatóközpontot létesítünk, melyben egy modern, érintőképernyős interaktív táblát is kihelyezünk. A közeli gát a zagyvarékasi Zagyva híd lábához vezet, ahová Street Fitness pálya kialakítása tervezett. A túraútvonal a Kisszögben folytatódik, ahol az érdeklődőket pihenőhely, táborhely, illetve tanösvény várja. A területen található a Zagyva folyó, ahova mobil hidat szeretnénk telepíteni.
Kisszög közelében, Szászberek külterületén, található Bogárzóban pihenőhely és madárles kerülnek kialakításra. A sportpálya és környéke fejlesztését a projektben Street Fitness pálya kialakítása, 3 db kiülő valamint egy kosárhinta elhelyezése jelenti. A sportcsornok mellett pedig egy műfüves borítású multifunkciós sportpálya létesül. A projekt következő állomása a túraútvonal mentén Újszász, ahol a Parkerdőbe látogatókat Orczy Pihenő várja, ahol 2 db bemutatótábla ismerteti az Orczyak történetét. Szándékunkban áll továbbá többfunkciós bemutatótérként madármegfigyelő, valamint erdei tornapálya létrehozása. A Zagyva partján elhelyezkedő Parkerdőhöz a tervek szerint mobil híd kerül telepítésre. Az övezetben szeretnénk létrehozni a „Nyugi Parkot”, mely 60 év fölöttiek számára kínál aktív kikapcsolódási lehetőséget, valamint az Orczy Pihenőkertet.
A Zagyva közelségét kihasználva, valamint a vízi sportolás népszerűsítése érdekében a projektgazdák három és négy személyes kenukat, egy és két személyes kajakokat, illetve szükséges kiegészítőket kívánnak beszerezni.
Az Ökoparkhoz kiegészítő szolgáltatásként GIS rendszert tervezünk kialakítani.
A túraútvonal tervezése során fontosnak tartottuk azt, hogy mindhárom érintett település használhassa a beszerzendő kerékpárokat különböző programok, kirándulások megszervezésére. Ennek érdekében a kerékpártárolók úgy kerülnek kihelyezésre, hogy a teljes területet lefedjék. Az útvonal néhány pontjára, az adott területre jellemző természeti kincs bemutatását tartalmazó tájékoztató táblák kihelyezését is szándékunkban áll megvalósítani a Kisszögben, Bogárzóban, illetve a Parkerdőben.

További információ kérhető:
Zagyvarékas programelemeivel kapcsolatban:
Kurucz László Árpád polgármester:
06-56/540-021telefonszámon
hivatal@zagyvarekas.hu e-mail címen

Szászberek programelemeivel kapcsolatban:
Alapi József polgármester
06-56/552-017 telefonszámon
phszaszberek@pr.hu e-mail címen

Újszász programelemeivel kapcsolatban:
Dobozi Róbert polgármester:
06-56/552-022 telefonszámon
titkarsag@ujszasz.hu e-mail címen
Sajtóközlemény
SIKERESEN ZÁRULT A „ZAGYVA ÖKOPARK” BERUHÁZÁS


A TOP-1.2.1-15-JN1-2016-00019 azonosító számú „Zagyva Ökopark” c. projekt három település, Újszász, Zagyvarékas és Szászberek összefogásával valósult meg összesen 196,83 millió Ft vissza nem térítendő európai uniós támogatásból.

A térségi együttműködés keretében egy olyan ökoturisztikai túraútvonal kerül kialakításra, mely illeszkedik a környék nyújtotta természeti adottságokba, kihasználja a Zagyva folyó közelségét. A kialakított túraútvonalakon a látogatók gyalogosan, kerékpárral vagy akár lovon, illetve a folyón evezve is megtekinthetik a térség természeti értékeit, élővilágát Zagyvarékastól Újszászon át Szászberekig. A projekt keretében vízparti, ártéri, erdei és művelt mezőgazdasági területeken átvezető kerékpáros, illetve vízi túraútvonalakat jelöltek ki. Kiinduló pont a Zagyvarékas központjában található Tájház, ahová szaletli került telepítésre. Az állatsimogató mellett egy – interaktív táblával felszerelt - látogatóközpont várja az érdeklődőket. A túraútvonal a Kisszögben folytatódik, ahol az oda látogatókat pihenőhely, táborhely, illetve tanösvény várja.
Kisszög közelében, Szászberek külterületén, található Bogárzóban pihenőhely és madárles található. A sportpálya és környéke fejlesztését a projektben Street Fitness pálya kialakítása, 3 db kiülő, valamint egy kosárhinta elhelyezése jelenti. A sportcsarnok mellett kialakított műfüves borítású multifunkciós sportpályát szintén birtokba vehetik a mozogni vágyók. A Zagyvarékason található kezdő és Szászberken található befejező pontokon is létesült felnőtt játszótér. A túraútvonalak csomópontjában, vagyis Újszászon az Oczy Parkerdőnél madármegfigyelőt, pihenőhelyet, valamint erdei csikung tornapályát alakítottak ki. Az Orczy kastélyhoz látogatók kipróbálhatják az idősek számára tervezett felnőtt játszóteret, melynek szomszédságában található az Orczy Pihenőkert. Az útvonal néhány pontján, az adott területre jellemző természeti kincs bemutatását tartalmazó tájékoztató táblák nyújtanak információt az érdeklődők számára (Kisszögben, Bogárzóban, illetve a Parkerdőben). Az ökopark túraútvonal-tervezője segítségével a turisták kiválaszthatják a nekik legjobban tetsző útvonalakat és menet közben – igényeik szerint – válthatnak közlekedési módot (gyalogosan, kerékpáron, kajakkal). Az új turisztikai attrakció egy olyan térségi szintű, turisztikai fejlesztés, amely a helyi, térségi jelentőségű, turisztikai vonzerőt képező, természeti örökség turisztikai hasznosítására irányul, szervesen illeszkedik a már meglévő látnivalókhoz és remek kikapcsolódási lehetőséget biztosít az egész családnak.

További információ kérhető:

Újszász:
Dobozi Róbert polgármester:
06-56/552-022 telefonszámon
titkarsag@ujszasz.hu e-mail címen

Szászberek:
Alapi József polgármester
06-56/552-017 telefonszámon
phszaszberek@pr.hu e-mail címen

Zagyvarékas:
Kurucz László polgármester:
06-56/540-021 telefonszámon
hivatal@zagyvarekas.hu e-mail címen