Zagyvarékasi Egészségház fejlesztése TOP-4.1.1-15-JN1-2016-00015

Projekt azonosító száma: TOP-4.1.1-15-JN1-2016-00015
Projekt címe: Zagyvarékasi egészségház fejlesztése
Kedvezményezett neve: Zagyvarékas Község Önkormányzata
Támogatás összege: 54.530.565-Ft
Támogatás mértéke: 100%
Projekt tervezett befejezési dátuma: 2020. június 30.

A projekt tartalmának bemutatása:
A zagyvarékasi egészségház korszerűsítésének célja: a meglévő épület energetikai korszerűsítése (nyílászárók cseréje, homlokzat szigetelése, napkollektoros rendszer kiépítése, kazáncsere), amelynek eredményeként csökkennek az üzemeltetési és fenntartási költségek.
A projekt helyszíne Szolnoki járáshoz tartozó Zagyvarékas belterületén, a Szabadság tér 9. szám alatt, településközponti vegyes övezetben található. A telken álló épületben jelenleg a háziorvosi/ házi gyermekorvosi rendelők, a fogorvosi rendelő, a védőnői rendelők vannak kialakítva. A jelenlegi háziorvosi- és fogorvosi, illetve védőnői rendelő belső helyenként nagyon leromlott állapota és az épület energetikai állapota nem megfelelő. A nyílászárók
cseréjét, azok elvetemedett, rossz állapota miatt az egész épületegyüttesen szükségszerű megoldani.
Az önkormányzat tervei között szerepel az épület teljes hőszigetelése, a fűtés korszerűsítése, külső hőszigetelés, nyílászárók cseréje, a födém hőszigetelése. A környezetvédelmi megfontolások, természeti erőforrások fenntartható használata céljából a tervezett épület tervezése során felmerült a megújuló energiaforrások létesítésének igénye, ennek eredményeként egy napkollektoros rendszer kívánnak kiépíteni. Így elmondható, hogy a
fejlesztésnek köszönhetően a településen nem bővül a szolgáltatások száma, és ugyan új munkahelyteremtéssel sem jár, de még hosszú időre biztosítja a már meglévő munkahelyek megőrzését.
Az egészségügyi alapellátásnak helyet adó helyiségek felújítása, az épület korszerűsítése csökkenti az üzemeltetési költségeket. Emellett a zagyvarékasi lakosok, dolgozók egészségügyi szolgáltatással kapcsolatos komfortérzete, elégedettsége javul. Az projektarányos akadálymentesítés a vakok, gyengén látók mellett az idősek, mozgáskorlátozottak, a kisgyermekes családok szolgáltatás igénybevételét is megkönnyíti.


2020. december 1.
SAJTÓKÖZLEMÉNY A PROJEKT ZÁRÁSÁRÓL


Projekt azonosító száma: TOP-4.1.1-15-JN1-2016-00015
Kedvezményezett neve: Zagyvarékas Község Önkormányzata
Projekt címe: Zagyvarékasi egészségház fejlesztése

A projekt szolnoki járáshoz tartozó Zagyvarékas belterületén, a Szabadság tér 9. szám alatt valósult meg. A háziorvosi- és fogorvosi, illetve védőnői szolgálatnak is helyet adó épület – a gondos karbantartási munkálatok elvégzése ellenére is – az elmúlt évtizedek során sokat veszített értékéből, jelentősen elhasználódott, ezért energetikai korszerűsítése elengedhetetlenné vált napjainkra.
Az épület gazdaságosabb fenntartása és az egészségügyi szolgáltatás színvonalának emelése végett az alábbi munkálatok elvégzésére került sor: a meglévő épület energetikai korszerűsítése, benne a nyílászárók cseréje, homlokzat szigetelése, napkollektoros rendszer kiépítése és kazáncsere. A projekt eredményeként várhatóan jelentősen csökkennek az üzemeltetési és fenntartási költségek. Az egészségügyi alapellátásnak helyet adó helyiségek felújítása, a projektarányos akadálymentesítés a vakok, gyengén látók mellett az idősek, mozgáskorlátozottak, a kisgyermekes családok szolgáltatás igénybevételét is megkönnyíti.
A projekt eredményeként nemcsak egy korszerű egészségügyi intézménnyel gyarapodott a település középületeinek száma, hanem a fejlesztés hatására emelkedik az egészségügyi szolgáltatások színvonala is, amely nagyban hozzájárul az ott dolgozók és a település lakosságának a megelégedéséhez.
A projekt megvalósítási határideje: 2019. február – 2020. december
További információ kérhető:
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Területfejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft.
Elérhetőség: tel.: +36 56/788-958
email: tfu@jnsztfu.hu, polgarmester@zagyvarekas.hu